Výrobcovia / značky

Vedeli ste, že...

Úvod Vedeli ste, že...

Baza čierna


V ľudovej medicíne sa čierna baza cenila od nepamäti. V 17. storočí bola obľúbeným pomocníkom na odstránenie hlienov, kašľa alebo ako silné preháňadlo. Bylinkári opisujú bazu ako „kompletnú liečivú truhlicu”, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. Čiernu bazu používali naše staré mamy pri prechladnutiach, ako prostriedok na potenie, je močopudný a ako jemne prečisťujúci prostriedok.


Jej plody nie sú vhodné na konzumáciu v surovom stave. Plod čiernej bazy je jedným z najbohatších zdrojov antokyánov, ktoré stimulujú imunitný systém zvýšením produkcie lymfocytov bojujúcich proti infekcii.


Plody bazy čiernej sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínu C a B, éterických olejov, antioxidantov (antokyán) a flavonoidov. Pôsobia prospešne pri celkovej podpore imunitného systému, zlepšuje krvný obeh. Éterické oleje podporujú potenie a uvolňovanie hlienov. Má obrovské antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, má močopudné účinky a podporuje činnosť dýchacích ciest. Čierna baza pôsobí tiež veľmi priaznivo pri nádorových ochoreniach.


Čierna reďkovka

 

Čierna redkovka je známa pre svoj priaznivý účinok na čistenie pečene a žlčníka a pre svoje posilňujúce a povzbudzujúce účinky. Špeciálne sa odporúča pre tráviace pohodlie a správnu činnosť pečene.

 

Čierna redkovka obsahuje vitamínyskupiny B aj vitamíny A a C. Obsahuje aj vysoké množstvo minerálnych lätok, z nich naj-viac draslíka, ktorý pôsobí priaznivo pri vylučovaní vody z organizmu, posilňuje krvný obeh a činnosť svalov. Síra obsiahnutá v redkovke má fyziologickú funkciu pri metabolizme aminokyselín a bielkovín a nachädza sa v horčičnom oleji, ktorý dodáva reďkovke charakteristickú štipľavú chuť. Horčík má doplnkovú funkciu pri stavbe kostí a tvorbe enzýmov. Pôsobí posilňujúco na črevá, zvyšuje ich peristaltiku. Šťava z redkovky zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Pri ochorení žlčníka zvyšuje vylučo-vanie žlče a priaznivo pôsobí na pečeň. Vďaka spomínanej síre a minerálnym látkam je účinná i v boji proti lupinám a pomôže i v prípade rýchlo sa mastiacich vlasov.

 

Granátové jablko


Blahodárne vlastnosti granátového jablka boli známe už starovekým Sumerom. Na Blízkom východe bolo považované za mimoriadne ovocie, vrátane Židovskej kultúry, kde bolo veľmi dôležitým rituálom. V mnohých kultúrach je toto ovocie symbolom plodnosti a kvety granátového jablka symbolizujú lásku. Bolo používané mužmi pri problémoch s prostatou. Hipokrates odporúčal konzumáciu granátových jabĺk pri žalúdočných problémoch, práškové osemenie pri infekcii tráviaceho traktu a pri liečení rán.


Granátové jablko obsahuje cukry (5 – 10% glukózy), bielkoviny, organické kyseliny: citrónová 5 – 9 %, železo, vápnik, vitamín C v zložkách ovocia má blahodárne účinky na kardiovaskulárny systém. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom.


Pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch. Je jedným z málo ovocí, ktoré obsahujú estrogénu podobné zlúčeniny, ktoré majú vplyv na zmiernenie príznakov menopauzy. Mnoho Naturopatov odporúča stravu bohatú na granátové jablká ako spôsob, ako posilniť prácu prostaty.


Graviola

 

Graviola (Annona muricata) pochádza z Južnej Ameriky, najmä z jej sevemej časti. V dnešnej dobe sa tento strom prestuje aj v Strednej Amerike, Mexiku, ako aj na Karibských ostrovoch. Pozitívne účinky na ľudský oraganizmus boli Amazonským domorodcom známe už od dávnych čias. Využívajú sa všetky časti Gravioly – plody, listy, korene aj kôra.


Plody, semená a listy majú široké bylinné využitie pri pomoci s rôznymi zdravotnými problémami. Z najdôležitejších látok Annona obsahuje alkaliody, nomuciferin a anonain, acetogenin, taniny, polyfenoly, nenasýtené mastné kyseliny. Ovocie je bohaté na sacharidy, hlavne fruktózu, obsahuje tiež vitamín C, vitamín Bl, vitamín B2 a iné. Vďaka obsahu cennej zložky anonového acetogenínu, ktorý má schopnosť pôsobiť na rakovinové bunky, je Annona potrebnou pomocou tých, ktorí s touto chorobou bojujú.


Graviola má imunostimulačné, uvoľňujúce a ukľudňujúce účinky, pôsobí proti bolesti. Vie pomôcť pri znižení krvného tlaku, epilepsii a cukrovke. Pomáha proti plesniam, vírusom a baktériám, regulácii hladiny cholesterolu, spomaľuje procesy starnutia. Annona je doporučovaná i osobám, ktoré majú problémy s funkciami tráviaceho traktu, pri stavoch psychického vyčerpania a pri narušení psychickej i fyzickej pohody. Posilňuje kardiovaskulámy, tráviaci, nervový a dýchací systém.


Hloh

 

Látky obsiahnuté v hlohu majú stimulačný účinok na srdcový sval a jeho prekrvenie, zlepšujú priechodnosť ciev a tepien a celkovo zlepšujú prekrvenie celého tela. Pôsobí aj ako regulátor tlaku najmä v prípade vysokého krvného tlaku, ktorý účinne znižujú. Hloh je teda tou pravou bylinou v prípade, že trpíme srdcovou slabosťou, arytmiou a poruchami prekrvovania. Funguje aj ako prevencia a liečba angíny pectoris, odporúča sa aj pre prevenciu infarktu a rekonvalescencii po ňom.

 

Hloh má tiež upokojujúce účinky, čo môžeme využiť napríklad v prípade nespavosti, alebo v čase silného nervového vypätia a dlhodobého stresu. Pomáha aj ženám v období menopauzy, kde zmierňuje nepríjemné stavy.

 

Hloh obsahuje bioflavonoidy, ktoré podporujú činnosť vitamínu C, triesloviny, fytosteroly, oleje, B vitamíny, provitamín A a minerály: železo, vápnik, horčík, draslík, mangän, kobalt a kremík, ktorý je nevyhnutný pre sprävne fungovanie tela.


Noni


Ľudoví liečitelia už vyše 2000 rokov používajú jeho plody na zmierňovanie horúčky, pri liečbe uhryznutí zvieraťom, uštipnutí hmyzom a pri mnohých chorobách. Domovinou Noni, nazývanej aj Indiänska moruša je Polynézia. Využíva sa každá časť rastliny od koreňa až po kvety.

 

Pripisujú sa jej omladzujúce účinky. Verí sa, že je schopná uzdraviť veľa chorôb a nadobudnúť vnútorný pokoj. Ovocie Noni sa v polynézskej medicíne aplikovalo ako liek na rôzne typy infekcií plesňových, bakteriálnych alebo vírusových.

 

Ovocie Noni je zdrojom serotonínu nazývaným tiež hormónom šťastia a melatonínov, ktorých správna hladina zodpovedá za blahobyt a dobrú náladu. Je tiež zárukou spokojného spánku a udržania cyrkadiánnych rytmov tela. Vysoká úroveň obsahu serotonínu môže mať vplyv na libido.

 

Podľa toho je nazývaná ovocím lásky. Aktívne zložky obsiahnuté v Indiánskej moruši podporujú vylučovanie tráviacich štiav a podporujú chuť do jedla.

 

Pestrec mariánsky


Plody pestreca sú často používané na výrobu bylinných čajov a oleja, alebo môžeme získať produkt vo forme nápoja.


Účinnými látkami z pestreca mariánskeho sú tri izoméry patriace do skupiny flavolignanov, nazývajúce sa silymaríny sú to: silybinín (50%), silychristín (25%) a silydianín (25%). Okrem toho rastlina obsahuje veľa iných zložiek: quercetin, apigenin, taxifolin, vitamíny C, K, fytosteroly, triesloviny, kyselinu linolovú a minerály.


Približne 20-30% z rastliny tvoria proteíny a rastlinné oleje. Silymarín má antioxidačné vlastnosti, podporuje funkciu trávenia, podporuje pečeň, reguluje metabolizmus lipidov, má priaznivý vplyv na črevá.


Praslička roľná


Praslička má vysoký obsah minerálnych látok skoro 10% kyseliny kremičitej, vápnik, horčík, draslík, ktoré pomáhajú spevňovať kožu aj sliznice, väzivové a spojivové tkanivá, tiež kosti, chrupavky, zuby, vlasy, nechty. Je silne močopudná, schopná rozpúšťať piesok a kamene v močových cestách, osvedčila sa aj pri zápaloch obličiek, močového mechúra, prechladnutí.

 

Má protizápalové a protikŕčové účinky, tíši bolesť pri kŕčoch žalúdka, záchvatoch žlčníka a pečene, pri silnej menštruácii. Podporuje krvotvorbu, vznik červených krviniek, čistí cievnu sústavu a zabraňuje kôrnateniu ciev.


Pomáha pri dne, reume a zlepšuje látkovú výmenu, tým aj tvorbu buniek a spomaľuje tak proces starnutia.

 

Šípka

 

Šípky sú vďaka obsahu vitamínu C vynikajúcim antioxidantom, teda nás chránia pred voľnými radikálmi, spomaľujú starnutie, chránia aj pred nachladnutím. Podporujú celý imunitný systém, tiež trávenie, prečisťujú pečeň i obličky, odbúravajú stres, urýchľujú hojenie rán i zlomenín, skracuje dobu rekonvalescencie, má antibakteriálne účinky, regeneruje celý organizmus, zmierňuje únavu.


Tekvica


Tekvicový olej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín ktoré znižujú cholesterol, spomaľujú starnutie pokožky, pomáha pri problémoch s prostatou, pri bolestivom močení.


 

Pôsobí močopudne čím pomáha obličkám správne regulovať vodu v tele. Vďaka vysokému obsahu minerálov najmä zinku pomáha udržiavať zdravú prostatu, zlepšovať sexuálnu výkonnosť a vitalitu spermií. Pre svoju schopnosť absorpcie jedovatých látok v čreve je vynikajúca pri detoxikácii organizmu. Zmierňuje tiež zápaly tráviaceho systému, čriev a pomáha pri liečbe žalúdočných vredov. Podporuje látkovú výmenu a odkysluje organizmus.

 

Žihľava

 

Žihľava je jednou z najvšestrannejšich bylín. Od nepamäti sa žihľave priraďujú rôzne vlastnosti. V dávnych dobách sa ňou liečili rany a krvácanie. V Rímskej mytológii bola žihľava zasvätená Venuši a považovali ju za afrodiziakum. V ľudovom liečiteľstve ju doporučujú pri príznakoch problémov močových ciest a prostaty. Bylina žihľavy bola považovaná za účinný liek na chudokrvnosť.

 

Listy žihľavy sú bohaté na: chlorofyl, betakarotén, fytoncídy, xantofyly (antioxidanty), triesloviny, vitamín C, glukokininy a minerály: draslík, vápnik, horčík, že-lezo, fosfor, kremík. Žihľavové listy tiež obsahujú vitamín K, B2, kyselinu pantoténovú a oxid kremičitý. 


Žihľava pomáha inhibovať zápal v močovom ústrojenstve a tráviacom trakte. Stimuluje imunitný systém. List žihľavy sa používa vo výrobkoch pre starostlivosť o pleť, pri vypadávaní vlasov a ľahko sa mastniacich vlasoch. Železo a chlorofyl obsiahnuté v žihľave podporujú hlavne tvorbu červených krviniek a viazanie kyslíka na krv. 


Žihľava pre žihľavovú šťavu pestovaná výhradne pre farmaceutické a kozmetické účely, spracovávaná najmodernejšími technológiami, pre zachovanie maximálneho množstva výživových hodnôt. 


Prírodné oleje

 

Jedľa sibírska

 

V ľudovej medicíne sa jedľový olej používa ako výrobok, ktorý prináša úľavu pri prechladnutí a infekciách horných ciest dýchacích. Tiež sa používa externe. Omladzuje kožu a pomáha pri mykóze.

 

Olej z mladých výhonkov jedle je bohatý na terpény – zlúčeniny rastlinného pôvodu, používané pri liečebných, preventívnych a kozmetických procesoch. Medzi ne patrí: gáfor, A-pinén, borneol, limonén, bisabolén, kadinén, humulén (A-kariofilén) a iné. Terpény vo všeobecnosti uľahčujú vykašliavanie, spôsobujú lepšie prekrvenie pokožky a dezinfikujú priedušky. Na báze terpénov sa vyrábajú žlčopudné a žlčotvorné lieky.

 

Olej sa bežne používa v aromaterapii. Olej zo Sibírskej jedle priaznivo pôsobí na riadnu funkciu horných ciest dýchacích a imunitného systému. Je spoľahlivým spojencom v obdobiach premenlivého počasia, ktoré má nepriaznivý vplyv na náš organizmus. Pomáha predovšetkým v prípade podráždenia krku a hrtanu, pri respiračných ťažkostiach ukľudňuje ústa a krk.